dinsdag 7 juni 2011

Verslag 7: Film 'De kleine blonde dood'

De kleine blonde dood




De titel van de film is 'De kleine blonde dood' en hij is uitgegeven in het jaar 1993.
Het is een verfilmde versie van het boek van Boudewijn Büch dat dezelfde titel had. De regisseur van de film is Jean van de Velde en de producent is Rob Houwer.
Het is een Nederlandse film en hij won in 1993 meteen al een prijs: De Gouden Kalf voor Beste (Nederlandse) lange speelfilm. De muziek speelt bij sommige scenes een belangrijke rol en word gedaan door Jurre haanstra. Het genre (thema) is Drama en de film laat vooral de relatie tussen vader en zoon zien. De hoofdrol speler Valentijn Boecke doet in de film steeds meer zijn best om een goede vader te zijn voor zijn kind Micky. De film is voor 12 jaar en ouder en de film duurt ongeveer 90 minuten.

Personages

De hoofdrolspelers in de film zijn:

Valentijn Boecke - door Antonie Kamerling. Valentijn heeft blond haar en is een dichter. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad omdat zijn vader erg hard voor hem was. Hij ging vroeger op schoolreisje en er werd duidelijk gezegd dat hij niet over de Nederlandse grens mocht gaan, want dan zou hij in Duitsland terechtkomen. Maar omdat zijn vader van vlinders hield en hij er eentje zag volgde hij de vlinder en hij raakte verdwaald in Duitsland. Toen zijn vader dat hoorde werd hij zo boos dat hij Valentijn begon te slaan. Als hij ouder is denkt hij daar nog vaak aan en hij gedraagt zich ook een beetje agressief tegen andere mensen, dat komt natuurlijk door zijn vader en wat hij allemaal in zijn jeugd heeft meegemaakt.



Micky - door Olivier Tuinier. Micky is het kind van Valentijn en zijn vroegere schooljuf Mieke. Hun relatie is niet sterk en ze hebben vaak ruzie, vaak ook om Micky. Valentijn wil de volledige voogdij en Mieke wil juist een gezin vormen met z'n drieeën. Micky is in de film liever bij zijn vader. Hij heeft ook blond haar en blauwe ogen. Hij is vrolijk en gezellig totdat hij steeds vaker hoofdpijn krijgt. Valentijn zoekt daar niets achter, maar later blijkt het om een ernstige hersentumor te gaan. Micky overlijdt in het ziekenhuis nadat hij van de trap was gevallen en in coma lag.

Mieke - door Loes Wouterson. Mieke is de oude schooljuf van Valentijn en ze is blij als ze blijkt zwanger van hem te zijn. Er is alleen wel een probleem, Valentijn wil dat ze het kind laat weghalen. Mieke zegt dat het daar te laat voor is en als het kind word geboren woont het eerst bij haar. Maar Valentijn ontdekt dat Micky geslagen word door Mieke. Mieke is verslaafd aan alcohol en ze wil Valentijn overhalen om een gezin met haar en Micky te vormen. Ze neemt Micky zelfs een keer mee met het idee om zelfmoord te plegen, maar dat heeft ze toch maar niet gedaan.
Een andere belangrijke persoon is bijvoorbeeld de vader van Valentijn, die soms nog in een flashback terug komt in de film. Valentijn denkt dan terug aan zijn jeugd.

Muziek

De muziek in deze film speelt in sommige scenes een belangrijke rol. Ze maken de situatie duidelijk en spannender om naar te kijken. De scene waarin Mieke zelfmoord wilde plegen is daar een voorbeeld van, toen hoorde je spannende muziek. Daardoor bleef je ernaar kijken.
Zo kwam ook bepaalde muziek steeds weer terug in de film, als Valentijn bijvoorbeeld weer naar een disco ging waar hij moest dichten. Muziek speelt in deze film dus een belangrijke rol.
Ook de belichting speelt een belangrijke rol, dat is in deze film ook goed te zien. Op het strand was het erg licht en zonnig en als Micky gaat slapen is het donker en schemerig. Daar hebben ze goed op gelet. Ze wisten precies wat de stand van de camera moest zijn.

Het verhaal speelt zich af op een aantal plaatsen. Het speelt zich af in Nederland en in het begin dus bij de Duitse grens. Deze plaatsen worden gefilmd:

- Valentijns huis, waar Micky later ook woont.
- Telefooncel.
- Het gebouw waar Mieke woont.
- De Kermis.
- De discotheek.
- Strand.
- Ziekenhuis.
- Crematorium.

Er waren duidelijke flashbacks in de film. Valentijn dacht terug aan zijn vader die hem een kistje gaf en hij zag zijn vader ook een keer in zijn huis (kraakpand). Hij zag zijn vader voor zich en dat beeld kwam nadat hij dat oude kistje weer terug vond. Aan het einde van de film dacht hij ook weer terug aan het moment in de telefooncel. Verder werd het verhaal wel chronologisch verteld.

Mening

Ik vond het persoonlijk geen leuke film, het is niet iets wat ik graag nog een keer zou willen zien. Ik vind wel dat ze goed rekening hebben gehouden met de belichting en de keus van de acteurs. Het verhaal zit ook wel goed in elkaar, er zit muziek in op de juiste momenten en daardoor blijf je er soms ook naar kijken. Ook wilde ik eigenlijk wel weten hoe het nou met Micky zou aflopen, omdat hij tussen zijn ouders in stond. En natuurlijk of die hoofdpijn verder nog iets betekende en dat werd aan het eind ook duidelijk. Ik vond het wel jammer dat de film eigenlijk een open einde had, je weet niet hoe het verder ging met Valentijn en Mieke. Maar over het algemeen vond ik de muziek, belichting en acteurs wel goed.
De kleding vond ik niet mooi, maar ik denk dat ze dat ook wel bewust hebben uit gekozen.

Het verhaal is zo gefilmd dat je ziet hoe Valentijn de dingen ziet en voelt. Ze filmen vooral hem, daarom is hij ook de hoofdpersoon in deze film.
Het motief van Mieke om bijna zelfmoord te plegen was omdat Valentijn haar niet wilde. En hij wilde Micky afpakken, daarom wilde ze samen met Micky zelfmoord plegen. Valentijn had ook een motief om te veranderen in een goede vader voor Micky, omdat hij wist dat Micky geslagen werd door Mieke. Daarom wilde hij de volledige voogdij over zijn kind.

Samenvatting

Valentijn Boecke is een jongen die in zijn jeugd geconfronteerd werd met zijn psychisch gestoorde vader die een naoorlogse haat had voor Duitsers.  Valentijn is rond de 25 jaar als hij zijn lerares van de basisschool (mieke) ontmoet. Valentijn beleefde een kortstondige relatie met haar. Al op jonge leeftijd werd Valentijn mishandeld waarvan hij op latere leeftijd de gevolgen van droeg. Na geruime tijd verscheen Mieke opnieuw om te vertellen dat ze zwanger is was. Valentijn wil het kind niet houden maar volgens haar was het daar al te laat voor. Zodoende werd het kind geboren en woonde hij zijn eerste 4 á 5 jaar bij zijn moeder die destijds aan de drank was. Na een hevige ruzie tussen vader en moeder ging het kind Micky voor een tijdje bij zijn vader Valentijn wonen. Valentijn vroeg voogdij aan voor Micky. Micky had vaak last van hoofdpijnen niet wetende dat deze de gevolgen waren van een ernstige hersentumor. Micky is uiteindelijk ingestort en van de trap gevallen. Micky lag in een coma en zou niet meer ontwaken. Maanden later trekt Valentijn onder het bijzijn van de doktoren de stekkers van Micky’s apparatuur uit de muur. De doktoren houden Valentijn niet tegen.

Ik vond dit een erg originele film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten