dinsdag 7 juni 2011

Verslag 8: Architectuur 'Het Binnenhof' (@ Den Haag)


Het Binnenhof


Omdat wij met de klas, mevrouw de Waard en meneer van Druten laatst naar Den Haag zijn geweest om daar een vergadering te zien van de Tweede Kamer, ga ik dit verslag schrijven over Het Binnenhof. Daarbij let ik vooral op de architectuur, omdat daar ook een kunstwijzer van staat in het ckv boek en ik dit onderwerp nog niet eerder heb gedaan. Eerst wat informatie.




Informatie

Het Binnenhof is niet echt één gebouw, het is een gebouwencomplex. Het is gebouwd in het midden van Den Haag en is al jarenlang het centrum van de Hollandse en Nederlandse politiek. Den Haag is ontstaan rond het Binnenhof.
Niemand weet eigenlijk hoe het Binnenhof is ontstaan, er is erg weinig over bekend. Het oudste gebouw is een donjon die er voor 1230 al zou hebben gestaan. Verder zou het terrein van het Binnenhof in 1229 door graaf Floris IV van Holland zijn gekocht.
Het Binnenhof staat er al een hele lange tijd maar is niet erg van uiterlijk veranderd.

Tot 1992 was de Oude Zaal de zittingszaal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal maar de zaal was te klein. Daarom werd er een nieuwe vergaderzaal geopend maar de oude gebouwen lieten zij ook staan. Ookal is het Binnenhof erg belangrijk voor de historie van Nederland, en de hedendaagse politiek, waren er al tot 2 keer toe ideeën om het Binnenhof af te breken. Tussen 1806 en 1810 werd het land bestuurd vanuit Amsterdam: koning Lodewijk Napoleon verplaatste zijn zetel naar Amsterdam en het Binnenhof stond leeg. De tweede keer dat er dreiging was om het Binnenhof af te breken was in 1848. De toenmalige Staten-Generaal wilden een groot signaal geven dat de nieuwe Grondwet de macht bij de Staten-Generaal legde in plaats van de koning, en het leek de leden een goed idee om als gebaar het oude machtscentrum af te breken en nieuwe regeringsgebouwen neer te zetten. De bevolking vond de historie veel belangrijker en daarom kwamen ze in protest, en dit hielp. Het Binnenhof bleef staan en staat er vandaag de dag nog steeds.
De volgende gebouwen staan op het binnenhof;

De Ridderzaal


Bestand:Ridderzaal.jpgDit gebouw is gebouwd in de dertiende eeuw. De oudste zalen zijn de Kelderzaal en de Rolzaal. De gevels van de Ridderzaal hebben een dikte van 1,20 meter. De kap heeft een vrije overspanning van 17,80 meter. De voet daarvan ligt op 26 meter hoogte en de lengte is 38 meter. Er staat ook een troon van architect P.J.H. Cuypers, de troon stamt uit 1904. Er horen nog drie kleinere zetels bij, voor onder andere de meerderjarige opvolgers van het staatshoofd. Dat waren tot 1964; Prinses Irene en Beatrix. Later werden dat dan Beatrix en Margriet. Nu worden deze tronen niet meer gebruikt en daarom staan ze opgeslagen in de Grafelijk Zalen. [plaatje: Ridderzaal in  2009]

Aan de vorm kun je opzich niet zien waar het voor dient, maar het past wel bij de naam van het gebouw. Als je Ridderzaal hoort denk je al snel aan een groot gebouw lijkt mij. Het is vooral gemaakt van baksteen en het gebouw lijkt groter aan de buitenkant dan aan de binnenkant, dus dat is erg slim gedaan qua ruimte opzicht. Het gebouw straalt macht uit, de historie en je ziet dat het een belangrijk gebouw is.
Ik vond dit wel een leuk gebouw om te zien, het is eigenlijk net een grote kerk.

De Trêveszaal


De Trêveszaal is sinds 1977 de vaste vergaderzaal van de Nederlandse ministerraad. Hij word ook wel eens gebruikt voor officiële ontvangsten van de minister-president.
Elke vrijdag vind er een vergadering plaats aan een lange tafel en deze tafel kan bij ontvangsten wel eens worden vervangen door kleine, ronde tafels.
De zaal ziet er van binnen erg goud uit, daardoor heeft het een dure uitstraling en dat straalt ook weer macht uit. De sfeer is hier ook wel te zien, ik vind het er van binnen gezellig uitzien door de grote ruimte en de lange tafel waar iedereen bij elkaar kan zitten.
Het is een open gebouw en ik vind het wel een eye-catcher. De grote schilderijen van historische personen beelden dan weer de historie uit, wat voor het hele Binnenhof belangrijk is.

Het Keurhuis


Op Binnenhof 6 staat een klein huis. Dit kleine huis is gebouwd in 1640 voor het Gilde van  de Goud- en Zilversmeden. De keurmerken in gouden en zilveren voorwerpen werden in dit kleine huis geslagen. Opvallend is de spelfout op de gevel, er staat t' Goutsmits Keurhuys en niet 't Goutsmits Keurhuys.


De poorten


Er staan verschillende poorten op het Binnenhof.
- Stadhouderspoort; alleen de minister maakte hier gebruikt van
- Binnenpoort; werd gebruikt om het Binnenhof af te sluiten
- Mauritspoort; men kon door deze poort om te wandelen of te jagen in het Haagse Bos
- Hofpoort; gaf toegang tot de Hofsingel

Ik vond zelf de poorten één van de mooiste dingen om te zien, het lijkt net als in een sprookje en vaak zijn de poorten met goud bewerkt zodat het er nog mooier uitziet.



De meeste gebouwen zien er van buiten groter uit dan dat ze eigenlijk van binnen zijn.
Maar het gebouw waar de Tweede Kamer in vergaderde toen wij in Den Haag waren, heeft dat juist niet. Ik vond het er van binnen ook erg groot uitzien, met verschillende lagen, roltrappen en liften. De vergaderzaal zag er net zo uit als op tv, blauwe stoelen en mensen die overal lopen.
Ik vond de vergadering niet interessant genoeg, het waren onderwerpen die mij eerlijk gezegd helemaal niet interesseren en ik kijk de vergaderingen op tv al niet. Ik vond het ook jammer dat ik geen 'beroemde' politici heb zien rondlopen of vergaderen. De enige, een beetje bekende, persoon die ik samen met Priscilla & Michelle heb gezien was Ronald Plasterk. Dit is trouwens geen minister meer.
Over het algemeen vond ik heel Den Haag wel een mooie stad, het had een hele gezellige sfeer en ik zou er zeker nog een keer heen gaan om bijvoorbeeld weer het Binnenhof te zien of te gaan winkelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten